Robinia este un copac și un arbust de foioase care poate crește de la 4 la 25 de metri înălțime. Lemnul este folosit pentru stâlpi de gard (ușor de despicat) și pentru tâmplărie exterioară, datorită caracterului său imputresibil.
Robinia (Robiniapseudoacacia) este originară din America de Nord și poate fi găsită aproape peste tot în lume. Numele său este un omagiu adus inventatorului său, Jean Robin, botanist și arborist al lui Henric al IV-lea. Primul exemplar, plantat în 1601 în Place Dauphine din Paris, apoi transferat în Jardin des Plantes în 1635, există încă.
A fost foarte apreciat până în al doilea Imperiu pentru calitățile sale fizice și durabilitatea naturală, înainte de a cădea în uitare în epoca industrială, concurând cu oțelul și fierul. Robinia este a treia specie de lemn de esență tare ca importanță după plop și eucalipt, acoperind 3,2 milioane de hectare în întreaga lume.
Astăzi, lemnul de robinie este un material deosebit de potrivit pentru structurile exterioare (garduri, grătare, terase de piscine, mobilier de grădină și stradal etc.) care sunt supuse umidității frecvente sau permanente.
Trunchiul cenușiu-brun al Robiniei are o scoarță groasă, crăpată vertical; arborele are spini mari pe ramurile tinere și crenguțe neînflorite. Frunzișul de foioase este destul de dens, formându-se târziu și căzând devreme, lăsând copacul complet gol timp de jumătate din an.
Produsele noastre de salcâm provin din pădurile din România, țară în care terenul este potrivit pentru cultivarea lăcustelor. Într-adevăr, solurile și climatul său sunt perfect potrivite nevoilor salcâmului, și anume:
Sol
Salcâmul Robinia preferă solul ușor, drenat și bogat în humus. Nu-i plac solurile umede, solurile argiloase și compactate și solurile prea calcaroase.
Expunere
Îi place soarele plin, tolerează parțial umbră, dar se teme de umbra totală și vânturile puternice.
Plantarea
Lăcusta neagră este un copac cu creștere foarte rapidă. Se așează spontan pe terenuri necultivate și nu se teme de secetă.
Rădăcinile trebuie să fie bine răspândite, iar coroana trebuie să rămână deasupra nivelului solului. De asemenea, este important să plasați un țăruș puternic îndreptat spre vânt pentru a susține planta și să o apăsați cu picioarele, deoarece Robinia se teme de vânturi puternice.
Udare
Udarea trebuie să fie regulată și abundentă în primele luni pentru plantațiile de primăvară și doar o dată pe săptămână când nu plouă pentru pomii plantați toamna. Cel mai important lucru este că nu rămâne fără apă în prima vară: Robinia nu se teme de secetă, dar creșterea sa poate fi încetinită.
Întreținere, boli, dăunători și tăiere
Robinia nu este susceptibilă la boli sau dăunători. Trunchiul poate fi protejat de animalele care ciugulesc sau zgârie coaja.
În ceea ce privește îngrășământul, compostul de la poalele copacului în primii ani îi va face bine.
Nu este cu adevărat necesară tăierea, dar este important să îndepărtați ramurile moarte sau fragile pe măsură ce cresc. Toamna îndepărtați lăstarii, deoarece nu sunt de nici un folos: tăiați ramurile care se încrucișează și cele care cresc spre interior.
Multiplicare
Robinia poate fi înmulțită prin însămânțare primăvara sau pur și simplu prin împărțire toamna prin îndepărtarea lăstarilor.
Robinia este un copac cu multe calități:
Creștere rapidă, ușor de cultivat
Rezistent la frig, secetă și poluare, cu puține cerințe
Lemn dens, dur și aproape imputresibil, durabil în mod natural, adesea folosit ca înlocuitor pentru lemnul exotic (pardoseală, garduri, mobilier de grădină...), sau ca lemn de foc. Standardul NF EN 335 se referă la durabilitatea lemnului și definește 5 clase de risc de atac biologic (cu cât indicele este mai mare, cu atât rezistența este mai satisfăcătoare). Împreună cu tecul, Robinia este una dintre puținele specii cărora li se permite în mod natural să fie în clasa de risc 4 în starea lor netratată și fără niciun tratament chimic.
Durată de viață naturală excepțională: în aer liber, fără contact cu solul, Robinia are o durată de viață de 60 până la 80 de ani. Sub apă, de la 300 la 500 de ani, și sub acoperire, într-un mediu uscat: până la 1.000 de ani
Sistemul său de rădăcină foarte dezvoltat stabilizează solul
Robinia îndeplinește cerințele de siguranță la incendiu ale clădirilor publice
Datorită fibrei sale foarte stabile, Robinia garantează un nivel ridicat de siguranță și este ușor de reparat dacă este necesar
Este rezistent la insectele distructive (capricorni, termite...), la cele mai comune ciuperci parazite din climatele noastre temperate și la intemperii datorită antisepticului natural Robinia.